top of page

Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány: 

For-profit szemlélet a non-profit szektorban


 

A Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány (NTRTEA) egyedi szponzorációs modelljének mottója, hogy egy NGO is lehet üzletileg sikeres: egy civil szervezet sokkal többet is nyújthat partnereinek, mint az éves CSR büdzsé elköltése. Amit mi ajánlunk: a for-profit szektorban is irigylésre méltó elérést, valamint a márka elkötelezettség fókuszú eljuttatását azokhoz, akiket a legjobban célzott hirdetésekkel is nehéz megtalálni.


 

Történetünk

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene (NTRTE) Facebook csoport 2014 őszén indult, tiltakozásul a pécsi rendőrség “Tehetsz róla, tehetsz ellene” szlogennel bemutatott, áldozathibáztató videói ellen. Az azóta eltelt közel hét évben egy rendkívül aktív, nagy diverzitású, mégis összetartó és lojális közösség szerveződött, amely önmagában kuriózum a hazai közösségi médiában. Bár az oldal célja eredetileg a nőket érő szexuális erőszak elleni kiállás volt, mára a tematika az emberi jogok teljes spektrumát lefedi, a sérülékeny csoportok védelmében, egy társadalmi közös minimum kialakításért. 

 

Az alapító, Mérő Vera 2017-2019-ig az Amnesty Magyarország munkatársa volt, ezalatt az oldal csökkentett üzemmódban működött, 2019 őszén indult újra, és azóta havonta átlagosan ezer kedvelővel növekszik a közönség. Kampányaink a kezdetektől országos érdeklődést váltanak ki, a sajtóban és a közösségi médiában egyaránt. A Facebookon havonta 700 000 és 1 500 000 közötti embert érünk el - mindeddig kizárólag organikusan. Ehhez adódik hozzá stratégiai partnerként az Alapítvány alapító tagjának, Péterfy-Novák Éva írói oldalának a hasonló elérése, illetve a WMN magazin, mint állandó felületünk, és az igen gyakori média megjelenések.

 

A járvány előtt két offline eseményünk volt, az első a sajtóban a “Sárga rózsás tüntetés” néven elhíresült, a “lúgos orvos”, alkotmányjogi panaszára reagáló szolidaritási akció. A hétfő esti eseményen annak ellenére jelent meg ezer résztvevő, kezében sárga rózsával, hogy mindössze három nappal korábban, péntek délután kezdtük a szervezést. A második eseményt 2020-ban, nőnapra hoztuk létre, ezúttal három hét alatt. A Legyen nőnap! - öt órás jótékonysági megakoncertre március 8-án, a karantén előtti utolsó pillanatban négyezer ember jött el a Hősök terére, ahol Halász Judittól Oláh Ibolyáig több tucat sztárfellépő zenélt a kapcsolati erőszak áldozataiért. Mérő Vera és Péterfy-Novák Éva párosa az eseményt kizárólag közösségi finanszírozással, mindennemű külső segítség nélkül szervezte meg. Az esemény különlegessége az is, hogy a kormány és az ellenzék egyaránt támogatását fejezte ki: a koncert fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig a résztvevőknek küldött baráti hangú, támogató levelet. Ekkorra datálható a szakmai együttműködésünk kezdete az igazságügyi minisztériummal: egyeztetéseink és az elfogadott javaslataink aránya nyomán mostanra alappal gondoljuk, hogy ami a szaktárcát illeti, prioritás a nők és gyermekek elleni erőszakkal szemben folytatott küzdelem. 


 

Ügyek, ügyfelek

Jónéhány, számottevő közérdeklődést kiváltó ügy sértetti képviselete és kommunikációja már felállása előtt az alapítvány portfóliójába tartozott: Renner Erika, a “lúgos orvos” áldozata, Orosz Bernadett, a katona volt barátja által összevert nő, a Bicskei Gyermekotthon szexuálisan bántalmazott sértettjei, a “darnózseli hentes” áldozatának sértetti képviselete az elhunyt testvérének megbízásából, az Operettszínház zaklatott munkatársai, hogy csak a legismertebb ügyeinket említsük. Emellett szerződéses alapon szakmai segítséget nyújtunk nagyobb szervezeteknek, például a Magyar Cserkészszövetségnek is. 


 

Együttműködések, üzleti- és médiaajánlat
 

Ahhoz, hogy szervezetünk minél több ügyfélnek segíthessen, illetve hogy legyen módunk emellett arra is, hogy feltárjuk az ezen esetekben tapasztalt rendszerszintű problémákat, és ezekhez közvetve, vagy közvetlenül kapcsolódó társadalmi célú kampányokat hozzunk létre, egy új szponzorációs modellre van szükség. Ez egy olyan koncepció, amely túlmutat a szokásos multi - NGO reláción. A mi versenytársaink ugyanis nem az NGO szektorban keresendőek, sokkal inkább a kommunikációs- és reklámügynökségek körében. Mi náluk is többet kínálunk: a professzionális kommunikáción és tartalomgyártáson felül értékteremtő marketinget, amit jó ügyek mentén, a legmagasabb szintű közösségi bevonás segítségével érünk el.

 

A mi tartalmaink esetében a több ezer kedvelés és megosztás több, mint egy ügyes, alaposan átgondolt call-to-action stratégia eredménye. A közösség elégedettsége abból ered, hogy viszonylag kis ráfordítással jogosan érzik úgy, hogy tettek valami fontosat. Ez az elégedettség ahhoz vezet, hogy alkalmanként komolyabb aktivitásra is kaphatóak. 

 

Leendő partnerünknek arra kínálunk lehetőséget, hogy olyan ügyek támogatásával emelkedjen ki piaci riválisai közül, amelyek annyira fontosak az embereknek, mint például a családon belüli erőszakkal szemben vívott küzdelem, az áldozatvédelem vagy a gyerekjogok. A kapcsolódás lehetőségei határtalanok: a partner állhatja az emblematikus, az egész országot megrázó bűnügyek sértetti képviseletének ügyvédi költségeit, lehet az ezreket megmozgató eseményeink főszponzora, de az is előfordulhat, hogy a tévében neki köszönjük meg, hogy a nevével fémjelzett ismeretterjesztő kampányunk milliónál is több emberhez jutott el. Lehet ő az, akivel feláll az oktatási program, és akivel eljutunk az ország minden szegletébe, hogy megérkezve felcsapjuk az ő logójával ellátott molinókat, és a róla elnevezett program keretében megtanítjuk a gyerekeknek és szülőknek, azt, ami nincs az iskolai tananyagban. És persze az is lehet, hogy a működésünk, a szervezet munkatársainak bére az ő jóvoltából jön össze. Vagy beszállhat a bojtár programunkba, amelynek keretében a jövő sértetti képviselőit képezzük ki büntetőjogi nindzsává.

 

Állj bele egy ügybe, dőlj hátra, mi intézzük a többit. Növeld a vállalkozásod, terméked iránti szimpátiát és bizalmat, hadd érezzék az ügyfelek és vásárlók, hogy veled nem csak minőségi szolgáltatást kapnak, de egy fontos, jó ügyet is támogatnak - hiszen te minket támogatsz. Abban is örömmel segítünk, hogy a céged olyan saját kampánnyal rukkoljon elő, amely tartalmilag és vizuálisan is korrekt, haladó szellemű üzenetet közvetít, és nem váltja ki senki ellenszenvét sértő megfogalmazásokkal, képekkel. Jelszó: a nonprofit nem non-profi!

bottom of page